“Çankırı Kaynakçası” kitabının tanıtım toplantısı yapıldı

Bilimden sanata, spordan kültüre Çankırı’yı yansıtan Çankırı Kaynakçası kitabının basın tanıtımı gerçekleştirildi. Çankırı iline dair bugüne kadar yapılmış tüm çalışmaların bibliyografyasının yer aldığı eser, kadim şehrin geçmişten bugüne zengin tarihî, kültürel, folklorik, ekolojik, sosyoekonomik ve diğer birçok alandaki birikimini ortaya koydu. Tanıtım toplantısına başta Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere Rektör Yardımcılarımız, daire başkanlarımız, akademik ve idari personelimiz katılım sağlarken basın mensupları da toplantıda hazır bulundu.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, basın mensuplarını ve konukları selamladıktan sonra öncelikle Çankırı Karatekin Üniversitesinin tarihi, vizyonu, misyonu ve faaliyetleri hakkında malumat verdi. 2007 yılında kurulan ve 20.000 kadar öğrenciye ev sahipliği yapan ÇAKÜ’nün bugüne kadar birçok alanda güçlenerek etkisini arttırdığını vurgulayan Rektör Çiftçi, Türkiye’de birçok alanda tercih edilebilir fakülte ve birimlere sahip olduklarını ifade etti. Devamında araştırma, geliştirme faaliyetlerinde ciddi atılımlar yaptıklarının altını çizen Rektör Çiftçi, dünyada bazı alanlarda ilk 2000’e bazı alanlarda ise ilk 3000’e girme başarısı elde ettiklerini hatırlattı. Rektör Çiftçi, uluslararası başarılarının yanı sıra Türkiye’de bazı alanlarda ilk 50’de bazı alanlarda ilk 80’de yer aldıklarını söyleyerek 2007’den sonra kurulan üniversiteler içinde takdir kazanmış yükseköğretim kurumları arasında yer aldıklarını belirtti.

Sözlerine; “Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye’de bitki bilimi alanında 11., toksikoloji ve farmakoloji alanında 22., matematikte 32., enerji alanında 5., bilhassa uluslararası görünümde devlet üniversiteleri arasında Türkiye’de 2. sıradayız.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşma açısından çok ciddi bir misyon üstlendiklerini, küreselleşen dünyada birçok üniversitenin kendine ciddi hedefler koyduğunu ifade etti. ÇAKÜ’nün de başta Erasmus projeleri olmak üzere birçok alanda kendisini gösterdiğine ve etkisini arttırdığına dikkat çeken Rektör Çiftçi; proje ve bütçe bazında, öğrenim hareketliliklerinde ve staj alanında Avrupa Birliği’ne gönderilen öğrenci sayısında önemli sıralamalar elde ettiklerini söyledi.

Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün bundan sonraki süreçte de toplumsal katkı, araştırma, geliştirme, yenilikçilik alanlarında ciddi çalışmalar yapmaya devam edeceğini aktararak üniversitelerden beklenen etkiyi en fazla gösteren üniversite olacaklarına inandığını ifade etti. Bulundukları coğrafi konum itibarıyla potansiyellerinin yüksek olduğunu da sözlerine ilave eden Rektör Çiftçi, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek adına üniversitede birtakım fiziksel dönüşümler yaptıklarını belirterek devam eden Mühendislik Fakültesi inşaatının 17.500 metrekarelik bir alanı kapsadığını, 2025 yılında teslim alacaklarını ifade etti. Rektör Çiftçi, projenin kampüsü büyük oranda rahatlatacağını, laboratuvar ve derslik imkânlarıyla öğrencilere ideal bir ortam sağlayacağını vurguladı.

Rektör Çiftçi, üniversite kurulurken kamu kurumlarından alınan binaları da güncel deprem yönetmeliği standartlarına göre incelediklerini fakat bu standartları sağlamadıkları gerekçesiyle risk almayıp planlı bir şekilde boşaltma kararı aldıklarını ifade ederek o binalarda bulunan birimleri Uluyazı’da topladıklarını söyledi. Bundan sonraki süreçte Sağlık Kampüsü adı altında yatırım programına aldıkları çok büyük bir projelerinin olduğunun müjdesini veren Rektör Çiftçi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığıyla yoğun görüşmelerinin devam ettiğini sözlerine ilave etti. Bununla birlikte merkezde yer alan Meslek Yüksekokulu kampüsü içindeki 12.000 metrekarelik binanın tekrar yatırım programına alınması için de çalıştıklarını aktaran Rektör Çiftçi, sürdürülebilirlik açısından verimliğini arttırmak amacıyla enerji kullanımında tasarruf projeleri yürüteceklerini, yakın zamanda GES yatırımı yaparak üniversitenin enerji ihtiyacının dörtte birlik kısmını bu şekilde karşılayacaklarını belirtti.

Uluyazı Kampüsü’nde bulunan Millet Bahçesi’nden de bahseden Rektör Çiftçi, yaklaşık 50.000 metrekarelik bir alandan oluşan bahçenin birçok ildeki millet bahçelerinden daha büyük olduğuna dikkat çekti. Bu alana Millet Bahçesi adını verme nedenlerini de açıklayan Rektör Çiftçi, üniversite ile şehrin her alanda birlikte olması gerektiğine inandıklarını ifade ederek toplumsal dönüşümü sağlamak istiyorlarsa en büyük hedef kitlelerinin üniversiteyle etkileşim içinde olması gerektiğini belirtti. Rektör Çiftçi, devamında yeşil kampüs oluşturma hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini, bu alanda uluslararası derecelendirmede çok iyi bir konuma geleceklerine inandığını söyledi. Öğrencilerin spor faaliyetlerini de önemsediklerinin altını çizen Rektör Çiftçi, yatırım programı kapsamına alarak tamamladıkları kapalı halı sahanın da hizmete açıldığı haberini verdi.

Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün tercih edilebilir birçok fakültesi olduğunu hatırlatarak bunlardan birinin de COVID-19 salgını sürecinde açtıkları Diş Hekimliği Fakültesi olduğunu belirtti. Devamında fakültenin ilk olarak merkezdeki eski İl Sağlık Müdürlüğü binasında açıldığını fakat eğitime elverişli olmadığı için Uluyazı Kampüsü’ndeki binalardan birinde mimari değişiklikler yaparak taşıdıklarını söyledi. Rektör Çiftçi, bunun ardından hem öğrencilerin mesleki uygulama alanı olarak hem de toplumsal hizmet kapsamında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini de açtıklarını, açılışını ise YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yaptığını sözlerine ekledi. Yaklaşık 40 yıllık mazisi olan ve Ankara Üniversitesinden devraldıkları Orman Fakültesine de değinen Rektör Çiftçi, fakülte binasının depreme dayanıklılık konusunda zayıf olduğunu, risk almayarak Orman Fakültesini de Uluyazı’ya taşımaya karar verdiklerini açıkladı. Rektör Çiftçi, benzer tasarrufları Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi için de gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

ÇAKÜ’nün Çankırı toplumu için çok önemli olduğunu vurgulayan Rektör Çiftçi, üniversitenin fiziksel olarak birçok alanda parmakla gösterilecek bir cazibe merkezi olmasını istediklerini, bu nedenle standartları sağlamayan tüm binalardan çıktıklarını, öğrenci ve personelleri daha iyi ortamlara dâhil ettiklerini ifade etti. İnsan hayatını önemsediklerinin altını çizen Rektör Çiftçi, telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamak ve daha nitelikli ortamlarda eğitim öğretim faaliyetleri yürütebilmek adına böyle bir bakış açısına sahip olduklarını belirtti.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Rektör Çiftçi, Çankırı’nın potansiyelinin yüksek olduğunu, başkente ve büyükşehirlere yakınlığından dolayı sanayi alanında teşvik aldığını ifade ederek şehrin bu yönüyle taleplerini karşılayacak atılımlara ihtiyacının olduğunu belirtti. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığının katkılarıyla 4100 yataklı bir hastane yapılmaya başlandığını hatırlatan Rektör Çiftçi, bu hastanenin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne büründüğünü söyledi. Bu gelişmenin önemli bir gerekçe olduğuna dikkat çeken Rektör Çiftçi, üniversiteye Tıp Fakültesi kazandırılması adına Eğitim ve Araştırma Hastanesinin şart olduğunu, bundan dolayı Tıp Fakültesi dosyasını hazırladıklarını, tüm şartlar sağlandığında üniversite olarak üzerlerine düşeni ivedilikle yapacaklarını ifade etti.

Bölgesel kalkınma konusuna da değinen Rektör Çiftçi, üniversitenin 2023 yılının son aylarında sektörel tuz ve tuz temelli stratejik ürünlerle ilgili Bölgesel Kalkınma ve İhtisas Üniversitesi olduğunu hatırlatarak uzun uğraşlarla, paydaş toplantıları ve fizibilite çalışmalarıyla, yaklaşık otuza yakın projeyle bir potansiyel oluşturduklarını vurguladı. Bu projelerde başta turizm olmak üzere bilhassa yeni inovatif bileşenlerin üretilmesi, birçok alanda sektörel kümelenmeye sebep olacak kimyasalların üretilmesi, tuzla ilgili dijital atlasın ve dijital veri tabanının oluşturulması, sanat alanında tuzla ilgili faaliyetlerin yapılması, televizyonculuk ve sinema alanlarında Tuzun Sırrı belgeselinin ve Tuz Devri animasyonunun planlanması gibi hususlarda çalışmaları olduğuna dikkat çeken Rektör Çiftçi, Hititlerden beri Çankırı’nın en önemli kaynağı olan tuzu günümüz şartlarında farklı şekillerde değerlendirerek hem katma değer üreteceklerini hem de şehrin en mühim kaynağını değerlendireceklerini belirtti.

Rektör Çiftçi, başta Anadolu Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı olmak üzere bütün basın mensuplarına teşekkür ederek Çankırı Kaynakçası kitabının tanıtımını yaptı.

Rektör Çiftçi, ÇAKÜ için önemli bir gün olduğuna işaret ederek üniversitelerin bulundukları şehre toplumsal katkı sağlama misyonuna dikkat çekti. “Bu yönüyle üniversitemiz, ilimizin her konudaki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek hem toplumsal dönüşümü sağlamakta hem de beşerî ve iktisadi açıdan kalkınmaya vesile olmaktadır. ÇAKÜ olarak stratejik planda da ifade ettiğimiz üzere şehrimizin kültür ve turizm potansiyelini de içine alacak şekilde toplumsal dönüşümü sağlama vazifemiz bulunmaktadır.” diyen Rektör Çiftçi, Çankırı’da bilimsel anlamda neler yapıldığı sorusuna cevap aradıklarını, istişarelerde bulunduklarını ifade etti. Bu bağlamda Çankırı’nın potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek yerel konularda araştırmalara rehberlik etmek, üniversitenin bölgeye olan entelektüel katkılarını ve yatırım yapılacak alanları ortaya koymak adına Çankırı Kaynakçası hazırladıklarını söyleyen Rektör Çiftçi, kaynakçanın Çankırı’yla ilgili birçok akademik disiplini içerecek şekilde oluşturularak hem günümüzdeki durumu yansıtacak hem de gelecekte yapılacak yeni çalışmalara ve projelere ışık tutacak bir çalışma olduğunu ifade etti.

Çankırı Kaynakçası’nın hazırlanmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Coşkun Polat ve kitabın editörlüğünü yapan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kasım Binici’nin ciddi emeklerinin olduğunu aktaran Rektör Çiftçi, kitap hazırlanırken Çankırı’yla ilgili tüm çalışmalar derlenerek ortaya güzel bir eser çıkarıldığını belirtti. Kaynakçada Çankırı’yla ilgili 51 konu başlığının yer aldığını ifade eden Rektör Çiftçi, çevreden sağlığa, ziraattan tarıma, turizmden kültüre kadar geniş bir yelpazenin söz konusu olduğuna dikkat çekti. Rektör Çiftçi, bu çalışma yapılırken yalnızca ÇAKÜ mensubu akademisyenlerin çalışmalarının ele alınmadığını, Çankırı’yla ilgili tüm Türkiye’deki çalışmaların derlendiğini, yaklaşık 2480 eserin kaynakçada yer aldığını belirtti. ÇAKÜ’nün 2007’de kurulan bir üniversite olmasına rağmen 17 yıllık süreçte 1000’in üzerinde eser ortaya koymasını da takdirle karşılayan Rektör Çiftçi, emeği bulunanları tebrik etti.

Kaynakçadan yola çıkarak sayısal verileri de paylaşan Rektör Çiftçi, Çankırı’yla ilgili 219 kitap, 154 kitap bölümü, 654 ulusal ve uluslararası bildiri, 1030 makale, 415 de tez yayımlandığını aktardı. Devamında Çankırı’yla ilgili yayımlanan 2480 eserin 1050’sinin ÇAKÜ adresli olmasına da dikkat çeken Rektör Çiftçi, projenin “Üniversite ne yapmış?” sorusuna böylelikle açık bir cevap niteliğinde olduğunu ifade etti.

Rektör Çiftçi, toplantılarda bir araya gelindiğinde Çankırı’nın beşerî potansiyeli, iktisadi faaliyetleri, iklimi, ekolojisi, tuzu vd. konularda sorular sorulduğunu aktararak Çankırı Kaynakçası’nın bu sorulara cevap verebileceğini belirtti. Eserin şehir bibliyografyası hazırlanmasına örnek teşkil eden bir kaynak olduğuna işaret eden Rektör Çiftçi, Çankırı literatürüne değer katan bu çalışmanın önemli bir boşluğu da dolduracağını, şehrin tanıtımına, turizmine katkı sağlayacağını ifade etti. Eserin ortaya koyulmasında emeği geçen tüm hocaları, yazarları, çalışanları tebrik eden Rektör Çiftçi, tanıtım aşamasında katkı sağlayacak basın mensuplarına da teşekkür ederek sözü kitabın yazarlarından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Odabaş’a bıraktı.

Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Çankırı’nın kadim değerlerini günümüze kadar derleyip bir araya getiren bir kaynak olmamasının büyük bir boşluk olduğunu vurgulayarak Çankırı Kaynakçası’nın bu boşluğu dolduracak bir eser olduğunu belirtti. Eserin öncelikle Çankırı halkına daha sonra da çevre şehirlere ve ulusal boyutta herkesin istifadesine sunulmasının önemli bir faaliyet olduğunu ifade eden Odabaş, çevre illerdeki mukayeseli çalışmalara da kapı aralayacağını söyledi. Çankırı Kaynakçası’nın diğer illerin de kullanacağı örnek bir rehber olduğunu söyleyen Odabaş, ÇAKÜ akademisyenlerinin yaptığı yayınların oranına bakıldığında yerelde neden üniversitelerin açılması gerektiğinin de cevabını bu şekilde vermiş olduklarını ifade etti. Çankırı’yı önemseyen, potansiyelini ortaya koyarak değerlendiren üniversitenin varlığının önemli olduğunun altını çizen Odabaş, eserin yayım sürecinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Coşkun Polat ise bilginin kalıcı olmasının önemine değinerek bunun da erişilebilir olmakla mümkün olabileceğini vurguladı. Çankırı Kaynakçası kitabının Çankırı ile ilgili yapılmış bütün çalışmaları erişilebilir kıldığının altını çizen Polat, bu açıdan son derece önemli olduğunu ifade etti. Kaynakçayı hazırlarken Bilgi ve Belge Yönetimi’nin çalışma alanı olan bütün kuralları ve standartları düşündüklerini belirten Polat, diğer kaynakçalara da örnek teşkil edeceğini söyledi. Polat, emeği geçen herkese teşekkür ederek Çankırı’ya hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kasım Binici ise Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin talimat ve teşvikleriyle bu çalışmayı hazırladıklarını aktararak mesleki deneyimleriyle ve büyük uğraşlar sonucu bu çalışmayı meydana getirdiklerini ifade etti. Binici, görevlerinin var olan bilgiyi kayıt altına almak, denetlemek ve listelemek olduğunu hatırlatarak Çankırı literatürünün çok dağınık sistemlerde, bağımsız bir şekilde yer aldığını, bunu daha erişilebilir hâle getirdiklerini belirtti. Çalışmaya destek veren herkese teşekkür eden Binici, kitabın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yayınlanma Tarihi: 12 Temmuz 2024 Cuma